nuffnang frame

Aug 13, 2011

Apa gunanya berpuasa kalau...

Time sungkai, suaranya berbunyi begini, "Yeah! Akhirnya aku berjaya menahan lapar dah dahaga walaupun dugaan yang berat menimpa, aku tetap bertahan!"

Sebelum tu, sebelum tibanya azan maghrib, suaranya berbunyi begini, "Wow! Mana ada awek cun sini? Kalau mau tau mana ada awek cun, lihat kain-kain di jemuran. Kalau ada coli cantik, seluar dalam wanita cantik berjemur, di situlah ada awek cantik.."

Dialog selain itu, "Nah itu rumah, ada gadis cantik.. Yang rumah tu? Alamak.. Makcik makcik pula.. Sudah tua buat apa.. Orang mau lihat yang s*s* besar.."

Sesungguhnya dugaan dan cubaan dalam bulan ramadan ini memang berat. Bagi orang yang beriman sudah tentu tiada masalah dalam mengerjakan ibadah puasa. Bagaimana dengan orang yang berpuasa hanya untuk menunjukkan ketahanannya berlapar dan dahaga kepada orang lain, tetapi tidak beriman kepada Allah s.w.t.. Maksudnya sama seperti munafik. Yang berselindung diri sebenar di sebalik pengertian puasa. Orang yang jujur itu lebih baik dari orang yang munafik.. Renung-renungkan lag.. Selamat berpuasa... :-)

2 comments:

  1. Anonymous19/8/11

    “Berapa banyak orang yang berpuasa tidak mendapat sesuatu daripada puasanya selain lapar dan dahaga.” (Riwayat Ibnu Majah)

    ReplyDelete
  2. Hahaa.. Minta maaf kalau ada yang termakan cili.. tiada niat..cuma aku ingin update blog saja.. hee...

    ReplyDelete

Sesiapa saja boleh menaip komen di sini walaupun tiada akaun blogger (Anonymous).
Taip la ulasan anda dengan menggunakan ayat-ayat yang baik, bersih, dan wangi: