nuffnang frame

Nov 29, 2010

Sesuatu yang dirasa

"Dia diseberang sana..."
Awal pagi aku hantar isteri aku ke triminal feri antarabangsa. Dia balik kampung sebab hal yang penting. Aku tak ikut sebab tugas di wilayah ini. Lagipun tahun ni cuti aku sangat kritikal. Jadi terpaksa tinggal seorang di sini.

Walaupun berat hati berpisah sementara, aku relakan saja. Sebab aku faham perasaan dia. Aku tahu apa nawaytu dia. Jam 8:30 pagi feri belayar membawanya ke seberang sana. Aku teruskan perjalanan pulang. Sampai dirumah, aku duduk mengeluh. Tak ada bunyi pinggan mangkuk dicuci. Tak ada secawan kopi sampai di atas meja seperti selalu (bukan malas nak bancuh kopi sendiri. Cuma terbiasa dengan kebiasaan). Sunyi. Begini rupanya rasa ini. Jika sendirian tanpa isteri. Seperti rumah tidak berseri. Cheh..Macam pantun pula..

Aku bancuh kopi dan duduk semula sambil melayan perasaan. Ya! Perasaan rindu. Rasa baru sebentar aku pegang tangannya di triminal. Belum pun sampai tengahari. Rindu mula membaham-baham hati. Begini lah bila berjauhan dengan orang yang menyayangi kita dan yang kita sayangi.

Aku tak buat apa-apa waktu itu. Sampai la aku terlena sendiri di ruangan tamu. Tv pula yang menonton aku. Ada juga beberapa kali kami berhubung melalui telefon. Terubat juga rindu. Pesanan SMS pun jadi la.

Aku terfikir juga. Kalau-kalau aku terpanggil untuk kursus di mana-mana selama beberapa minggu, adakah aku akan merasakan sesuatu yang lebih dahsyat lagi dari ini? fikiran ini buat aku rasa takut pula.

Lain cerita, aku ngantuk sekarang ni. Apa kata aku tidur dulu... Selamat semua....nanti la aku sambung catatan lagi..

"semoga dia selalu ingat aku di sini..."

Nov 23, 2010

PBS, mau bayar ka?

Aku buka email aku, ada mesej dari PBS dengan mesej "PBS SASAR 300 AHLI SEUMUR HIDUP". Mulanya aku ingat aku ni terlibat dengan mana-mana persatuan parti politik. Aku bukan jenis suka berpolitik. Bukan juga jenis yang hidup di dunia sendiri. Ada la prinsip hidup gua.
Berbalik pada mesej tadi, aku ingatkan Parti Bersatu Sabah yang bagi mesej. Rupanya Persatuan Blogger Sabah punya mesej. Dan aku adalah salah satu dalam senarai 'ahli seumur hidup' PBS (nombor 95).


“Urusetia kini sudah dalam peringkat akhir untuk menjalankan pungutan yuran seumur hidup iaitu sebanyak RM10 sahaja selepas urusan pendaftaran dimuktamadkan. Selepas itu sesiapa sahaja yang ingin menyertai ‘Ahli Bersekutu’ perlu membayar yuran tu sebanyak RM50 sahaja,” ujar Mutalib lagi yang mengalu-alukan sebarang cadangan untuk proses pemilihan Majlis Tinggi PBS yang dijadualkan diadakan lebih awal.
 Ini salah satu catatan yang di copy dari artikel Sabahkini.Net. Adakah ini bermaksud nama-nama yang telah tersenarai dalam 'ahli seumur hidup PBS' selepas ini akan dikenakan bayaran sebanyak RM 10 dan selepas tarikh 30 November 2010, sesiapa yang ingin mendaftar akan dikenakan bayaran sebanyak RM 50? Kalau maksud ini benar, aku mungkin akan hentikan akaun di Sabahkini.Net. Tak tahu pula ada caj yang dikenakan. Kalau betul la.. Bukan apa. Aku kabur-kabur (kurang jelas). Lagipun tiada apa-apa keistimewaan yang didapat. Sayanglah duit aku RM10. He.. (Jangan salah faham. Tiada niat negatif selain niat untuk positif diri sendiri) Aku juga kurang faham maksud 'merekrut' dalam artikel tu. Adakah kami akan direkrut seperti terpaksa menghadirkan diri di mana-mana tempat yang dicadangkan atau lain-lian? Bukan aku mahu protes apa-apa. Cuma aku kurang faham saja. Aku seorang yang bodoh sikit. He...

Apapun, yang aku faham mengenai PBS ni ialah sebuah laman web Persatuan Blogger Sabah yang ditubuhkan secara TRUST. Trust?... Tapi aku tak nampak apa objektif dan motif ia ditubuhkan. Ada sesiapa boleh beri penjelasan kepada orang yang tidak tahu?

(S.P.M bermula esok. Kepada semua pelajar yang menduduki peperiksaan tersebut, aku ucapkan semoga berjaya mendapat keputusan yang menaikkan semangat pelajar-pelajar lain, guru-guru dan seluruh masyarakat di Malaysia ini. Terutama pada adik aku Sofian (SMK Taun Gusi Kota Belud) dan adik ipar aku, Ajai (SMK Badin Tuaran). Selamat!)

Nov 18, 2010

Tulisan Terbalik

Aku baca surat khabar, New Sabah Times (18 November 2010) tadi. Buka halaman 16 bahagian WORLD, aku nampak ini:



Semua tulisan yang dicetak dalam halaman 16 ni TERBALIK? Kenapa boleh jadi macam ni? Ini surat khabar bertarkh 18 November 2010. Mulanya aku ingat ini halaman untuk bahasa Thailand ka, Myanmar ka, India ka.. Teliti betul2 memang terbalik la semua tulisan dia..Hehehe.. Tak percaya? Cuba lah tenggok.

Nov 10, 2010

Esok balik kampung!

Esok aku balik kampung. Cuti mula 12.11.2010..Tapi esok offduty jadi aku balik awal paginya bersama isteri tercinta. Aku tak sabar nak balik kampung. Nak tenggok orang tua aku, adik beradik aku, keluarga isteri aku. Rindu sangat dengan semua di kampung. Semoga perjalanan esok berjalan dengan lurus, baik dan selamat sehingga tiba di destinasi.

Nov 8, 2010

gnela Blogspot

Kalau dikira mengikut tarikh mulanya aku berblog nih, dah dekat 7 tahun lebih aku bersama gnela.blogspot.com. Bila aku jelajah blog blog yang ada sekarang, memang sah lah, blog di Malaysia nih sudah berkembang sangat. Dari yang muda hinggalah yang tua, semua mampu punya blog sendiri. "Memang best la kau Blogger!". Ada juga yang guna domain name sendiri. Membuatkan blog mereka nampak lebih macho, hensem, lawa, cantik, popular dan hebat. Aku pun kadang teringin juga nak buat domain www.gnela.com. In Sha Allah. Kalau ada rezeki, aku cuba beli domain name tu. Kalau da ada nanti, korang jangan la jeles pula (hihihi).

Kepada yang selalu menjenguk ke blog aku yang buruk ni, aku ucapkan terima kasih bebanyak sangat. Aku tau blog aku tidak la popular. Blog aku cap ayam kampung ja. Tapi aku puas dengan adanya gnela.blogspot.com, aku dapat meluah, merasa, menikmati, menyedari, memberi, menerima dan sebagainya. So, aku mungkin akan terus berblog walaupun semakin lama semakin kabur di skrin komputer anda anda semua. Kepada yang baru mula berblog. Teruskan usaha anda mencari ketenangan dan kepuasan. Keputusan di tangan anda. Berblog la dengan sihat dan mantap. Agar anda menjadi sihat dan mantap.